احتمالاً این سؤال برای بسیاری از شما دانشآموزان و والدین کنکوری، هنوز بیجواب است که آیا معدل نهایی در کنکور تأثیر دارد یا خیر؟ در ادامه هدف ما پاسخ دقیق به این سؤال است. در حال حاضر به طور خاص در مورد نمرات امتحانات نهایی صحبت میکنیم و تا زمانی که تأثیر به معدل بهصورت مثبت باشد، فارغ از این که این میزان مثبت تا چه اندازه باشد، نمرات کتبی دانشآموزان در آزمون سراسری مؤثر نخواهد بود. مگر آنکه رتبه کنکور یک دانشآموز بهشدت پایین و بد باشد.
بهعنوانمثال دانشآموزی از یک منطقه، رتبه سی هزار، چهل هزار و یا بدتر از آن را کسب کند. اگر این دانشآموز بر خلاف رتبه بدش، معدل بسیار خوبی در امتحانات نهایی داشته باشد، یعنی چیزی بالای 18 باشد، رتبه منطقه آن کمی بهتر میشود.
تا چه اندازه به نمرات نهایی اهمیت دهیم؟
همین سؤال بالا برای بسیاری از دانشآموزان باعث میشود که از ابتدا تمرکز زیادی روی امتحان نهایی گذاشته تا رتبهشان را بهتر کنند. اما حقیقت امر این است که چنان تأثیری نخواهد داشت. علت آن نیز این است که تعداد دانشآموزانی که معدل یا نمرات بالا در امتحانات نهایی کسب میکنند کم نیست.
بهعنوانمثال میانگین نمرات دروس عمومی در امتحانات نهایی چیزی بالاتر از 15 نمره است. نمره 15 به معنای کسب هفتاد و پنج درصد از 20 نمره است. اما آیا همین تعداد دانشآموز و یا حتی کمتر از آن، میتوانند به هفتاد و پنج درصد از سؤالات همان درس عمومی در کنکور پاسخ دهند؟ متوسط درصد پاسخ به دروس عمومی در کنکور، همواره زیر بیست درصد بوده است. در دروس اختصاصی نیز شرایط مشابه است. این وضعیت باعث میشود که حتی برای یک نفر هم تأثیر زیادی نداشته باشد. در نهایت درصد کنکور است که اهمیت دارد.
اگر نمرات امتحانات نهایی ما پایین باشد روی کنکور تأثیر دارد؟🤔
تأثیر مثبت یعنی نمرات نهایی و نتیجه کنکور را ترازبندی میکنند. اگر شما عملکرد خوبی در کنکور داشته باشید و درصد کنکور شما از وضعیت نمرات نهایی شما بهتر باشد، همان رتبه و درصدهای کنکور برای شما لحاظ میشود. اگر امتحان نهایی و کنکور هر دو خوب و به نفع دانشآموز باشد، حاصل هر دو باهم ادغام میشود و نتیجه اعلام میشود.
از آنجاییکه دانشآموزان، در حدود نود درصد عملکرد رو به پایینی دارند یا به عبارتی درصدهای کنکور کمی دارند، به همین جهت دانشآموزانی که درصد بالایی را در کنکور پاسخ دهند، با هر معدلی که باشند، معدل برای آنها اعمال نخواهد شد. یعنی نمرات خوب برای دانشآموزی که درصد بالا در کنکور زده است، به درد نمیخورد.

درمورد دانشگاههای مثل فرهنگیان که شرط معدل دارند چطور؟
دانشگاه فرهنگیان جزو دانشگاههایی است که شرط معدل دارد. اما معدل کل! یعنی چه؟ معدل کل به معنای میانگین معدل هر سهپایه دبیرستان است و صرفاً ربطی به امتحانات نهایی ندارد.
شرط معدل برای دانشگاه فرهنگیان، کسب نمره بالای 14 برای معدل کل است. یعنی پیشآمده است که دانشآموزی در پاسخ کتبی امتحانات نهایی نمره 11 را کسب کرده اما میانگین معدل کل آن بازهم بالای 14 شده باشد. از دید کارشناسان و مشاوران، حتی رفتن به دانشگاه فرهنگیان هم ابتدا کنکور مهم است نه معدل 18 که باید دید بعد از کسب رتبه خوب آیا دعوت به محاسبه میشوید که البته امتیازبندی هم دخیل است.
درمورد امتحانات منطقهای و نهایی چطور؟
در بسیاری موارد مشاهده میشود که دانشآموزان سال یازدهم یا مقاطع پایین را میترسانند که درس را بخوانید که نمرات امتحان آن به لحاظ آنکه منطقهای است، در کنکور شما تأثیر دارد. درحالیکه چنین حرفی درست نیست. اینها امتحانات نهایی نیستند و یعنی برای همه دانشآموزان یکسان نیستند و تا زمانی که یک امتحانی نهایی نباشد، هرگز بر رتبه کنکور تأثیر نخواهد گذاشت.
کسب نمرات نهایی بالا برای اکثر رتبه برترها کار سختی نیست!
بهطورکلی نیز دانشآموزانی که رتبه خوبی در کنکور کسب میکنند، بهاحتمال زیاد عملکرد بسیار مطلوبی در امتحانات نهایی دارند. چراکه اگر کنکور به منزله شنا کرد در دریا باشد، امتحان نهایی مثل تمرین شنا در استخر است. اما اینکه والدین به دانشآموزان فشار آورند که روی معدل یا امتحانات نهایی تمرکز کنند تا تأثیر مثبت را از دست ندهند، کار درستی نیست.
در حال حاضر که تأثیر فقط مثبت است، بهتر است تمرکز روی کنکور باشد. اما زمانی اگر تأثیر معدل نهایی صددرصد شد، آن هنگام نمرات تکبهتک دروس اهمیت دارد. ولی در حال حاضر چنین نیست. پس برای کنکور 1401 باید تمرکز روی کنکور باشد و نتیجه معدل صرفاً مثبت است.
درمورد کنکور 1402 و تأثیر معدل نهایی
در رابطه با کنکور سال 1402 هنوز به قطع نمیتوان نظر داد. اما دو سناریو معتبر از دید کارشناسان وجود دارد. سناریوی اول این است که اگر دروس عمومی از کنکور حذف شود و صرفاً دروس تخصصی در کنکور باشد، صددرصد تأثیر نمرات نهایی دروس عمومی را شاهد خواهیم بود. این تأثیر نیز دیگر صرفاً مثبت نیست بلکه قطعی است. یعنی هر نمرهای کسب شود، تأثیر مستقیم دارد. یعنی مجبور میشوید برای دروس عمومی مدرسه درس بخوانید و تلاش کنید تا نمره بالایی به دست آورید.
مطلب پیشنهادی: بررسی کامل کنکور 1402
شما با حل چند سری از سوالات سال های گذشته و پرتکرار با سبک کلی سوالات امتحان نهایی آشنا خواهید شد.
در سناریو دوم؛ اگر دروس عمومی در کنکور باشد، تأثیر معدل بازهم مثل سالهای گذشته نیز مثبت است. بهطورکلی بهتر است برای دروس تشریحی مطالعه خوبی داشته باشید تا در جمعبندی و کلیات برای شما مفید باشد.
پس اگر نمرات نهایی تأثیر چندانی ندارد، برای آنها مطالعه نکنیم؟
بعضی از دانشآموزان به این فکر میکنند برای امتحانات نهایی هیچ تلاشی نکنند و یا در امتحانات نهایی شرکت نکنند.
نکتهای که باید در اینجا به آن توجه کنید این است که امتحانات شهریور سال دوازدهم، فرجه ندارند و تمامی امتحانات پشتسرهم است. از طرفی امتحانات خردادماه بهشدت بارمبندی خوبی دارند. یعنی با گزینش چندین درس، میتوانید بهراحتی نمره قابل قبولی را کسب کنید. به همین لحاظ بهتر است برای امتحانات نهایی خردادماه یک برنامهریزی مناسب انجام دهید.
بعضی موارد نیز مشاهده کردهایم که دانشآموز به دلایل خیلی قانعکننده، مثل تصادف، کسالت و یا هر اتفاق ناگهانی دیگری، نتوانسته است که سر جلسه امتحان نهایی شهریور حاضر شود و یا بعد از حاضر شدن در سر جلسه به سؤالات پاسخ دهد.
در این حالت دقت کنید که حتی اگر شما بالاترین رتبه را هم در کنکور کسب کرده باشید، نمیتوانید به دانشگاه بروید. چرا که شما از دبیرستان فارغالتحصیل نشدهاید.
شاید بگویید چنین چیزی غیرممکن است! اما در سال 1400 چنین موردی را ما مشاهده کردهایم. دانشآموزی که رتبه 6 کنکور را کسب کرده بود اما به علت غفلت در حضور در امتحانات نهایی شهریورماه، غیبت غیرموجه خورده بود و نتوانست انتخاب رشته کند و باید برای کنکور 1401 منتظر باشد.
چگونه برای امتحانات نهایی برنامهریزی کنیم؟
همانطور که گفته شد اولویت اول کنکور است. اما با برنامهریزی برای امتحانات نهایی در سال کنکور بهراحتی میتوانید از پس امتحانات برآیید و حتی به یک آمادگی مناسب برای کنکور هم برسید. البته به این نکته توجه کنید که بهتر است نمره شما خیلی لب مرزی نباشد و سعی کنید نمره قابل قبولی را کسب کنید. اگر شما اطلاعات بسیار مناسبی برای کنکور داشته باشید، با همان اطلاعات تستی میتوانید تا حتی 15 نمره نیز کسب کنید.
سوالات امتحانات نهایی را از کجا دانلود کنیم؟
از لینک زیر میتوانید سوالات امتحان نهایی سال های گذشته در سه نوبت برگزاری خرداد | شهریور | تیر را دانلود کنید و برای امتحانات خود در هر سه رشته تجربی ، ریاضی و انسانی آماده شوید.
دانلود سوالات امتحان نهایی دوازدهم
توصیه آخر در مورد تاثیر معدل امتحانات سال دوازدهم
هیچ دلیلی برای خود نتراشید که در امتحانات نهایی شرکت نکنید. همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم، با دانش تستی هم میتوان نمره قابلقبول کسب کرد. در سال کنکور ما یک فشار مضاعف روی دانشآموز داریم. در واقع مدرسه روی دانشآموز فشار میآورد تا میانگین امتحان نهایی بالا برود. بهتر بود برای رعایت حال دانشآموز شرایط امتحان نهایی متفاوت میشد. اما حالا که اینگونه نیست و فشار روی شما دانشآموزان زیاد است، بازهم بهتر است امتحانات نهایی را پشت سر بگذارید و در آن شرکت کنید.
نکته آخر این است که اگر نگران نمرات بد خود در نهایی هستید میتوانید بعداً درخواست ترمیم معدل بدهید که اگرچه زمانبر است، اما شدنی است و میتوانید با تجدیدهای سال شهریور یا دانشآموزان سال بعد، مجدداً امتحان دهید. در نهایت نیز برای تمامی شما دانشآموزان آرزوی موفقیت داریم و امیدواریم که بهترین نتیجه را کسب کنید.
توضیحات تکمیلی استاد علیرضا افشار در مورد تاثیر معدل در امتحانات نهایی سال دوازدهم را در سایت اصلی ما به آدرس زیر ببینید:
